Cernobîl NPP/REUTERS foto

Șeful Întreprinderii de Stat “NAEK “Energoatom” Pyotr Kotin a spus Ce sancțiuni pot fi aplicate împotriva Rusiei la nivelul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru agresiune militară împotriva instalațiilor nucleare ucrainene.

În emisiunea teletonului de informații all-ucrainean, el a menționat că la întâlnirea Președintelui Ucrainei Vladimir Zelensky cu directorul General al AIEA Rafael Mariano Grossi, s-a vorbit despre o evaluare adecvată a acțiunilor Rusiei pentru agresiunea sa împotriva centralelor nucleare din Ucraina.

“De fapt, noi (Ucraina – UNIAN) cerere, și Președintele Ucrainei a spus acest lucru ieri, cerem sancțiuni împotriva Rusiei la nivel, inclusiv AIEA, ca o organizație responsabilă pentru securitatea nucleară și radiații. De fapt, acest lucru a fost discutat și ar trebui să fie la nivelul Consiliului de Administrație al AIEA, când toate țările, 35 de țări, se adună și iau decizii cu privire la acțiunile acestui membru al AIEA, care este Rusia”, a adăugat Kotin.

El a clarificat că sancțiunile ar putea fi diferite – de la reducerea reprezentării Rusiei în Aiea la suspendarea participării la această organizație. “Astăzi, peste 90 de angajați din Rusia lucrează în această organizație… Trebuie să stabilim priorități, ar trebui să existe mai mulți specialiști ucraineni în conducerea AIEA și, de asemenea, printre angajații acestei organizații”, este convins Kotin.

După cum a raportat UNIAN, la 30 Martie, la o întâlnire cu directorul general al AIEA Grossi, Ministrul Energiei German Galușcenko a declarat că Ucraina cere să blocheze activitățile reprezentanților Rusiei în Aiea. 

În timpul unei invazii pe scară largă a Ucrainei, invadatorii ruși au preluat controlul asupra a două instalații nucleare–centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporozhye. În special, au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl în prima zi a invaziei – 24 februarie și au rămas acolo până la 1 aprilie. Centrala nucleară Zaporozhye a fost confiscată pe 4 martie, centrala nucleară este încă sub controlul ocupanților.printre altele, armata rusă a jefuit și distrus cel mai nou Laborator Central de analiză din Cernobîl în valoare de 6 milioane de euro.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.