De ce Kremlinul distruge Mariupol/photo UNIAN

“Lăsați animalul de la Kremlin să-și amintească că Mariupol este Ucraina!”. Acest slogan, rostit în Piața Libertății Mariupol în 2014, s-a răspândit în întreaga lume.

2014 a fost anul celei de-a doua nașteri pentru orașul industrial provincial. Locuitorii din Mariupol au fost primii din Ucraina care au săpat tranșee cu propriile lopeți și au echipat fortificații pentru militari. Ei au fost primii care au devenit un lanț uman de mii pe autostradă, care a fost împins de tancurile rusești. Întreaga lume a aflat că orașul nu așteaptă invadatori – Putin a primit o palmă publică în față.

De atunci, orașul a avut multe încercări. Dar l-au întărit doar și au dat naștere unei noi generații de pasionați, datorită cărora nimeni din lume nu se mai îndoia: Mariupol este Ucraina. Inclusiv Putin.

Prin urmare, orașul confortabil de pe litoral, care a devenit personificarea dezvoltării rapide și a progresului încrezător pe calea europeană, este distrus cu cruzime demonstrativă.

Putin a organizat o blocadă a lui Mariupol, luând ostatici 400 de mii de oameni. Conform unui plan bine gândit. Cu calmul unui criminal în serie.

În primul rând, Rashistii au curățat periferia estică: satele mici Gnutove, Talakovka și așezarea Sartana, unică pentru Ucraina, a diasporei grecești, au fost îngropate sub loviturile aeriene ale aviației rusești. Apoi agresorul a început să distrugă cartierul estic al orașului – malul stâng.

Când malul stâng (așa cum numesc localnicii acea zonă) a început să se transforme în ruine, utilitățile sârguincioase Mariupol, salvatorii și poliția nu și – au întins mâinile-au continuat să acționeze ca înainte de război: au reparat, au ajutat, au curățat, au scos… Într-un cuvânt, au pus lucrurile în ordine. Prin urmare, următoarea salvă vizată de arme rusești a căzut pe KP “Kommunalschik”: echipamentele și spațiile au ars. Nu era nimic cu care să lucrezi.   

Mai departe – mai mult.

Orașul a fost alimentat cu apă și electricitate din 15 puncte de intrare. Toate (!) au fost distruse. Totul este destinat. Ultima este în prima zi de primăvară. De atunci, orașul a rămas fără apă și electricitate, fără gaz și comunicații stabile.

Rușii s – au bazat pe aviație și artilerie cu rachete, deoarece sunt conștienți de faptul că nu au nicio șansă în operațiunile terestre-militarii ucraineni și acrobații își cunosc bine afacerea. 

Avioanele rusești,” gradele “și” uraganele ” nivelează orașul cu pământul cu plăcere maniacală. Zonele rezidențiale și sectorul privat dens construite cu clădiri înalte; școli, spitale, grădinițe, maternități, spații creative, drumuri și parcuri au fost renovate temeinic în cei opt ani de război-tot ceea ce Mariupol a fost mândru de toți acești ani și care a devenit un simbol al confortului și bunăstării orașului de pe litoral. Piloții și Tunarii ruși știu foarte bine unde să urmărească și să înțeleagă bine ce fac: șterg fața europeană a Mariupolului. Ei seamănă haos și frică.

De îndată ce mass-media din lume a arătat cum oamenii din subsolurile Mariupol îi blestemă pe ruși și plâng că nu vor să meargă în Rusia, bombele aeriene au acoperit ascunzătorile.

De îndată ce traseul coridorului umanitar verde a fost convenit pentru prima dată, iar dimineața o jumătate de sută de autobuze trebuiau să meargă la Zaporozhye – parcarea autobuzelor de evacuare a fost “acoperită” cu “grade”rusești. S-a întâmplat noaptea, cu câteva ore înainte de regimul de tăcere promis. Majoritatea autobuzelor tocmai au ars.   

De îndată ce au început să sosească rapoarte oficiale că Crucea Roșie ar putea conduce coloana ca un potențial coridor verde umanitar, atacurile aeriene au căzut pe clădirile Mariupol ale “crucilor” – internaționale și ucrainene. Ele sunt situate unul lângă celălalt-literalmente peste drum unul de celălalt.

De îndată ce lumea a văzut filmările teribile ale unui atac aerian asupra unei maternități din Centrul orașului și cât de inteligent salvatorii Mariupol ajută medicii răniți și femeile însărcinate, gunoiul lui Putin a bombardat Departamentul Principal al Serviciului de urgență de Stat din regiunea Donetsk.

Putin vrea să rupă ceea ce Mariupol ucrainean a ținut în toți acești ani – credința în Ucraina și puterea coeziunii sale. El vrea ca locuitorii din Mariupol să se pocăiască pentru palmă în fața lui 2014 și să ceară mântuirea.

El a lansat un atac mass-media masiv în două direcții: rus intern și Mariupol. Rușii sunt bombardați cu narațiuni despre “naționaliștii care nu lasă oamenii să iasă din orașul înconjurat”, locuitorii Mariupol – că sunt “abandonați și uitați de toată lumea Imaginea ideală pe care o atrage imaginația bolnavă a Kremlinului este coloanele de refugiați sub un steag alb în direcția Rostov. Apoi, rashistul ” zombie-boy “va putea să-i arate pe ruși în hainele”eliberatorilor”. Și Putin va putea să prezinte cereri suplimentare la Kiev și să apeleze la lumea civilizată ca “pacificator”, având un număr atât de mare de cetățeni pe teritoriul său.

Dar știți care este acum cel mai popular slogan în adăposturile Mariupol și pe străzile distruse ale orașului de pe litoral?  “Du-te dracului, nu Mariupol!”

Tatiana Ignatchenko-Tyurina, șef al Departamentului de activități de informare și Relații Publice al administrației militare regionale Donetsk

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.