chiar și încercările de a organiza un astfel de pseudo-referendum nu vor avea nimic de-a face cu legislația Ucrainei/t.me/suspilnekherson

Organizatorii, complicii și interpreții pseudo-referendumului privind crearea așa-numitului “HNR” din Herson se vor confrunta cu răspunderea penală.

Președinte al Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanchuk a scris despre acest lucru pe Facebook.

El observă că continuă educația juridică pentru ocupanți. Potrivit acestuia, în mass-media au apărut informații despre pregătirea de către autoritățile de ocupație a unui pseudo-referendum privind crearea așa-numitei “Republici Populare Kherson”.

“Chiar și încercările de a organiza un astfel de pseudo-referendum nu vor avea nimic de-a face cu legislația sau cu o astfel de formă de democrație directă ca un referendum. În primul rând, în conformitate cu articolul 73 din Constituția Ucrainei, problemele legate de schimbarea teritoriului Ucrainei sunt rezolvate exclusiv printr-un referendum complet ucrainean. Un referendum local nu poate rezolva astfel de probleme”, a scris Stefanchuk.

Președintele Verkhovna Rada notează că, în conformitate cu paragraful 3 al părții 2 a articolului 3 din Legea “cu privire la referendumul all-ucrainean”, problemele care vizează eliminarea Independenței Ucrainei, încălcarea suveranității statului, integritatea teritorială a Ucrainei, crearea unei amenințări la adresa securității naționale a Ucrainei nu pot face obiectul unui referendum all-ucrainean. Autoritățile au prevăzut în mod clar acest lucru.

“În al doilea rând, organizarea de referendumuri regionale sau orășenești este ilegală și imposibilă. La urma urmei, nu există încă o lege privind referendumurile locale în domeniul nostru juridic”, notează Stefanchuk.

Potrivit acestuia, în conformitate cu partea 1 a articolului 19 din Legea “cu privire la regimul juridic al legii marțiale”, este interzisă organizarea referendumurilor All-ucrainene și locale în temeiul legii marțiale.

“Ceea ce este planificat să fie deținut de ocupanții din Regiunea Herson nu este un referendum cu privire la natura sa juridică. Întrucât acest lucru, ca tot ceea ce încearcă să facă, este un fenomen pseudo -, cvasi -, ersatz care nu va respecta legislația în vigoare și, prin urmare, nu va atrage consecințe juridice, cu excepția răspunderii penale pentru organizatori, complici și interpreți”, scrie Stefanchuk.

“Și în concluzie, Herson, alte orașe din Ucraina sunt Ucraina nu numai geografic, dar, de asemenea, în spiritul și puterea lor. Prin urmare, există o singură cale pentru ocupant și toate încercările sale stângace de a distruge statalitatea ucraineană – în spatele propriei nave de război”, a remarcat președintele Verkhovna Rada.

după cum a raportat UNIAN, recent, un deputat al Consiliului regional a declarat că, în regiunea Herson, ocupanții se pregătesc un referendum privind crearea de “HNR”.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.