M113 /US Army transportor blindat de personalM113/US Army transportor blindat de personal

Statele Unite au anunțat oficial transferul a 200 de unități de transportoare blindate M113 către Ucraina, aceasta este doar o parte a unuia dintre numeroasele pachete de ajutor pe care Forțele Armate ale Ucrainei le-au primit deja și se bazează în viitorul apropiat.

Fără iluzii, M113 nu este o nouă dezvoltare care poate rezolva cursul războiului, dar va consolida în continuare armata ucraineană afectând calitativ mobilitatea unităților. Mai mult, în ciuda vârstei sale, M113 își îndeplinește încă sarcinile în întreaga lume, rămânând în serviciu cu mai mult de cincizeci de țări. Și, de asemenea, fiind unul dintre cele mai comune vehicule blindate din lume, cu o circulație de peste 80 de mii de unități.

M113 transportor blindat de personal

În primul rând, trebuie explicat imediat că M113 este exact un APC urmărit. Merge fără arme grele, astfel încât în țările NATO este clasificat ca un transportor blindat de personal – un transportor blindat de personal. Prin urmare, nu are sens să ne așteptăm la capacități decisive de tragere de la el, deoarece sarcina sa este destul de banală – să transporte personal și marfă pe câmpul de luptă și să nu meargă în linie cu tancurile pentru o descoperire.

 M113 /US Army transportor blindat de personalM113/US Army transportor blindat de personal

Din aceasta rezultă armamentul său, care, în versiunea clasică, constă dintr-o mitralieră Browning de 12,7 mm m2, precum și un nivel de protecție, exclusiv antiglonț. Fără rezervare suplimentară, M113 deține doar un calibru de 7,62 mm și fragmente. În același timp, M113 este o dezvoltare de la sfârșitul anilor 50, iar cel mai apropiat analog al său va fi MT-LB, și nu BTR-4 puternic înarmat.

M113 are o capacitate excepțională de cross-country și poate depăși obstacolele de apă prin înot. Și nu au existat plângeri cu privire la capacitățile de funcționare ale acestei tehnici în nicio armată din lume, de la junglele Vietnamului până la deșerturile Irakului.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, de la crearea sa, M113 a suferit trei upgrade-uri menite să consolideze proprietățile de rezervare și de conducere. Și cea mai recentă versiune din 1987 are indicele M113A3.

 M113 /US Army transportor blindat de personal M113/US Army transportor blindat de personal

caracteristicile M113A3

caracteristici ale M113A3

Datorită faptului că M113 este un transportor blindat, au încercat să facă condițiile confortabile pentru șofer. În primul rând, pe această mașină este instalată o transmisie automată, iar pârghiile tradiționale de control sunt înlocuite, în versiunea A3, cu un volan. Netezimea relativă a suspensiei barei de torsiune garantează amortizoare hidraulice suplimentare pe rolele din față și din spate.

Au fost dezvoltate truse suplimentare de protecție pentru m113a3, mărind greutatea mașinii la 14 tone și extinzând protecția în proiecția frontală la capacitatea de a rezista focului unei mitraliere de 12,7 mm de la 200 de metri. De asemenea, un set standardizat de grile anti-cumulative poate fi instalat pe APC. În același timp, astfel de seturi de armuri suplimentare fac imposibilă forțarea obstacolelor de apă prin înot.

 M113 /US Army transportor blindat de personalM113/US Army transportor blindat de personal

Prin urmare, dacă luăm în considerare M113 exclusiv ca vehicul auxiliar din spate – care va împărtăși sarcina MT-LB, atunci va ieși o întărire destul de bună a logisticii “marginii frontale”. De asemenea, nu uitați că M113 este șasiul de bază pentru o serie de tipuri de echipamente militare și arme. În special,pentru APU, varianta purtătoare de mortar M106 cu mortar de 120 mm poate fi de interes.

de asemenea, trebuie remarcat faptul că transferul a 200 de unități M113 pentru SUA nu va fi agravant, deoarece acestea au aproximativ 5.000 în serviciu și aproximativ 8000 de M113 în baze de stocare.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *