având în vedere diferențele dintre pozițiile părților, nu merită să ne așteptăm la o descoperire semnificativă și la o încetare completă a ostilităților în urma reuniunii miniștrilor de Externe ai Ucrainei și Federației Ruse, așa cum a declarat deja Dmitry Kuleba.

Rusia insistă să recunoască Crimeea ocupată de jure, independența “RPD” și ” LPR ” în interiorul granițelor administrative ale regiunilor, ceea ce este absolut inacceptabil pentru partea ucraineană. Iar faptul că Zelensky a anunțat posibilitatea de a discuta problemele statutului nealiniat al Ucrainei nu înseamnă că este gata să accepte să se predea.

Negocierile trebuie să se desfășoare deoarece este necesar ca Ucraina să evite mai multe victime civile, precum și ca Occidentul să continue să impună noi sancțiuni împotriva Federației Ruse. Consolidarea “sancțiunilor” depinde, de asemenea, foarte mult de dorința Ucrainei de a negocia. Pe lângă gradul de supraestimare a cerințelor părții ruse.

Trupele lui Putler pun în aplicare tactici teroriste de război

Prin urmare, după ce pozițiile partidelor sunt anunțate și Lavrov exprimă încă o dată “visele umede” ale lui Putin dintr-un univers paralel, vor urma noi sancțiuni. Faptul că reprezentanții delegației ruse nu vor face concesii semnificative (cel puțin pe 10 martie) a fost deja declarat de negociatorul de la Kremlin din Belarus Slutsky.

Prin urmare, aceasta va însemna consolidarea pozițiilor noastre de negociere pe termen scurt și cu atât mai mult pe termen mediu.

De asemenea, este deja evident că trupele lui Putler implementează tactici teroriste de război pentru a:

– forța Ucraina să le facă concesii, pe care le pot prezenta cumva ca o “victorie militară”;

– pentru a-și justifica crimele împotriva umanității și moartea în masă a soldaților lor în fața populației lor.

Problema neintrării în NATO ca posibil compromis poate și trebuie discutată

Bineînțeles, partea ucraineană înțelege perfect acest lucru și nu va face concesii serioase, în special cele documentate, pe 10 martie. Timpul joacă de partea noastră. Și cu fiecare nouă zi de rezistență ucraineană de succes, pozițiile noastre de negociere se îmbunătățesc.

Faptul că discuțiile vor avea loc la nivelul miniștrilor de externe este un semnal pozitiv fără echivoc, ceea ce indică faptul că regimul Putler este deja gata să facă concesii. În Federația Rusă, opinia publică se pregătește deja pentru trecerea de la o “operațiune specială Fulger” prin analogie cu Georgia în 2008 la un război pozițional cu toate consecințele.

Problema neintrării în NATO ca posibil compromis poate și trebuie discutată. Dar numai cu garanții din partea Statelor Unite, Franței, Germaniei și Chinei cu privire la integritatea și suveranitatea noastră teritorială. Și, desigur, vorbim despre un Contract cu drepturi depline, și nu despre o “scrisoare a lui Filkin” a la “Memorandumul de la Budapesta”. Cu ratificarea parlamentelor țărilor semnatare. Dar aceasta este o chestiune de negocieri multilaterale viitoare.

Războiul de uzură este benefic pentru Rusia, dar nu pentru noi

Cu toții ar fi trebuit să înțelegem și să ne dăm seama deja în ultimul an că nimeni nu ne așteaptă în NATO, cel puțin în viitorul apropiat. În ultimele 14 zile, birocrații “NATO” au demonstrat cât de mult le este frică să ofere asistență militară atât de necesară Ucrainei, în special, au folosit aeronave în stil sovietic, sisteme de apărare antirachetă, ca să nu mai vorbim de închiderea cerului peste Ucraina.

Un război de uzură este benefic pentru Rusia, dar nu pentru noi. Trebuie să ne evaluăm sobru resursele și capacitățile, precum și dependența de Occident, care în niciun caz nu intenționează să se implice în război.

Cazul luptătorilor polonezi este foarte indicativ în acest sens. Polonia a fost deja de acord să le transfere în Statele Unite (astfel încât acestea, ca cel mai puternic stat membru NATO din punct de vedere militar, să găsească o modalitate de a le transfera în Ucraina), dar administrația Biden se teme chiar să le plaseze pe aerodromurile bazelor lor. Ce putem spune despre Germania, pe teritoriul căruia se află aceste aerodromuri.

Ce se poate realiza cu adevărat la negocierile din Turcia și ce sarcini are cel mult delegația ucraineană:

– o încetare temporară a focului în zona celor mai intense ostilități, unde a început o catastrofă umanitară. În orașe: Mariupol, suburbiile din Kiev (Bucha, Irpen), Sumy, Kharkiv, Chernihiv. Încercările trupelor de ocupație de a înconjura un alt centru regional din sudul țării – Mykolaiv – se intensifică.

– acest lucru este necesar pentru a permite cel puțin livrarea de ajutor umanitar în aceste orașe, unde oamenii au rămas fără electricitate, apă, electricitate, apă și comunicații de mai bine de o săptămână. Să convină asupra coridoarelor umanitare pentru a permite copiilor, femeilor și persoanelor în vârstă să părăsească orașele asediate, precum și pentru a permite serviciilor publice să restaureze infrastructura cel puțin puțin și să îngroape civilii care au murit sub bombardamente.

Potrivit economiștilor ruși, pe termen mediu, sancțiunile vor duce la o deteriorare semnificativă a vieții tuturor rușilor

Noile sancțiuni impuse zilnic împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva sectorului energetic (SUA, Marea Britanie), ne întăresc semnificativ pozițiile de negociere, deoarece au deja consecințe negative grave pentru economia rusă, care, după ce a eșuat Politica de “substituire a importurilor”, s-a dovedit a fi absolut nu este pregătită nici pentru acesteasancțiuni deja acum, să nu mai vorbim pe termen lung. Chiar și cele mai recente arme rusești, toate aceste “calibre” și “pumnale” lăudate, potrivit experților ruși, nu vor putea face fără umpluturi importate, microcipuri și alte componente. Întreaga industrie auto, inclusiv rusă, depinde de componentele importate.

Perspectiva schimbării la trăsuri și sanie pare foarte realistă. Ei bine, sau ca în Cuba, vor conduce timp de 50 de ani pe fier vechi rar, demontând treptat cele mai puțin potrivite mașini pentru piese de schimb.

Potrivit economiștilor ruși, pe termen mediu, sancțiunile vor duce la o deteriorare semnificativă a vieții tuturor rușilor. Mai ales sensibile chiar și la astfel de aparent “fleacuri” ca închiderea McDonald ‘ s, IKEA, retragerea de pe piața rusă a Coca-Cola, Pepsi și mai jos pe listă, vor fi rezidenți ai orașelor mari șimegacities. În primul rând, Moscova și Sankt Petersburg. Și revoluțiile, după cum știți, au loc în capitale. Toată lumea încă nu este transplantată, iar resursele organelor punitive ale regimului sunt, de asemenea, limitate, deoarece majoritatea unităților cele mai pregătite pentru luptă ale aceluiași “Rosgvardiya”, “Omon” etc. au fost trimise la război cu Ucraina.

În ajunul negocierilor și în zilele următoare, forțele de ocupație vor face o nouă încercare de a lua cu asalt Mariupol

Kremlinul, și mai ales cercul interior al lui Putin, nu pot decât să înțeleagă acest lucru și sunt, de asemenea, interesați să pună capăt războiului.

Desigur, în ajunul negocierilor și în zilele următoare, forțele de ocupație vor face o nouă încercare de a asalta Mariupol, care rămâne cel mai mare oraș aflat sub controlul Ucrainei în regiunea Donetsk și are o mare importanță strategică – unul dintre cele mai mari porturi din Ucraina, mari întreprinderi metalurgice și, de asemenea, stă în calea creării unui coridor terestru către Crimeea. În timp ce Kremlinul nu este încă gata să renunțe la punerea în aplicare a acestui plan “B”. Prin urmare, nu numai astăzi, ci și în zilele și săptămânile următoare, cea mai dificilă situație, inclusiv umanitară, va fi aici.

Putin se bazează pe sensibilitatea conducerii ucrainene și a poporului în ansamblu la problemele umanitare

Astăzi, pentru prima dată în ultimele opt zile, am reușit să comunic cu rudele mele care au rămas în Mariupol și nu au putut evacua la timp. Amenințarea foametei este mult mai gravă decât rezultatele bombardării barbare a zonelor pașnice. Dacă, conform celor mai pesimiste estimări, mai mult de o mie de civili – copii, femei și vârstnici – au murit din cauza lor până acum, atunci într-o săptămână sau două, dacă situația cu admiterea ajutorului umanitar și a alimentelor nu se schimbă, oamenii vor începe să moară în masă de foame, lipsă de apă și boli cauzate de apa potabilă din rezervoare deschise și chiar Bălți.

Aceasta este tocmai problema principală care trebuie discutată în cadrul negocierilor și pentru a ajunge la acorduri reale.

Putin pariază pe sensibilitatea conducerii ucrainene și a poporului în ansamblu la problemele umanitare. Cu toate acestea, rigiditatea și inumanitatea metodelor de război nu vor trece neobservate de Occident. Birocrații de la Bruxelles care continuă să refuze să impună sancțiuni împotriva sectorului energetic al Federației Ruse, îngrijorați de interesele materiale ale cetățenilor lor și de perspectivele realegerii, vor fi pur și simplu obligați să impună sancțiuni, cel puțin împotriva cercului interior al lui Putin. Ceea ce pe termen scurt va crește șansele unei “lovituri de palat”.

În fiecare zi, presiunea cetățenilor obișnuiți ai UE asupra politicienilor lor crește și nu vor putea ignora cererile la nesfârșit. Este sprijinul cetățenilor obișnuiți ai țărilor UE, unde continuă fluxul de mii de refugiați din Ucraina, pe care ar trebui să ne bazăm. Fiecare nou val va spune tot mai mult adevăr despre crimele inumane ale ocupanților Putleriți din Ucraina.

Așadar, este necesar să rezistăm cel puțin încă o săptămână pentru a ieși cu poziții mai puternice la următoarele runde de negocieri și pentru a negocia deja o încetare a focului cuprinzătoare. Un răgaz pentru regruparea trupelor, furnizarea de combustibil pentru echipamentele noastre, precum și furnizarea de noi arme din Vest este, de asemenea, extrem de important pentru noi.

Dar, repet, cel mai important lucru acum este prevenirea foametei în masă și asigurarea evacuării civililor din orașele asediate.

Ne ținem pumnii și sperăm pentru eficacitatea negocierilor din Turcia.

Maxim Yali,profesor al Departamentului de Relații Internaționale, informații și studiouri regionale ale Universității Naționale de aviație, membru corespondent al Academiei de științe Politice din Ucraina

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.