Volodimir Medinsky

Reprezentantul Federației Ruse la discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a declarat că părțile au prezentat un compromis cu privire la anumite puncte, în special cu privire la problema “demilitarizării”, pe care Kremlinul insistă.  

“Ucraina oferă versiunea austriacă, suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar în același timp un stat cu propria armată și forțe navale. Avem nevoie de o Ucraina pașnică, liberă, independentă, neutră, nu membră a NATO, o țară care este prietenul nostru, vecinul nostru”, a spus Medinsky.

Acest statut presupune neparticiparea țărilor la orice organizații și blocuri militare, dar în același timp păstrarea propriei armate și a Marinei.

Diferența dintre “Statutul nealiniat” și “non-neutru” este că, dacă primul este autodeterminarea unui stat care nu necesită consolidare documentară recunoscută la nivel internațional, atunci statutul neutru este un statut juridic internațional pe care unele state (organizații internaționale) îl conferă altora.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a precizat că la discuții au apărut” formulări absolut specifice”, care sunt aproape de acord. Potrivit acestuia, statutul Ucrainei este discutat serios în legătură cu garanțiile de securitate pentru Kiev și alte țări.

Confirmarea sau respingerea cuvintelor lui Medinsky și Lavrov de către David Arahamia și Mikhail Podolyak nu a fost încă auzită.anterior, președintele Vladimir Zelenski a declarat că la negocierile delegației ucrainene cu reprezentanții Federației Ruse au fost exprimate poziții mai realiste, dar este nevoie de mai mult timp pentru ca deciziile să fie în favoarea Ucrainei.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.