ajutorul umanitar este monitorizat zilnic prin sistemul de analiză/foto: Strana.IN.UA Furnizarea ajutorului umanitar este monitorizată zilnic prin intermediul sistemului de analiză/foto: Strana.IN.UA

Astăzi, Ucraina primește aproximativ 4,5 mii tone de ajutor umanitar în fiecare zi, dar cazurile de abuz apar deoarece nu toate livrările umanitare sunt trimise Central administrațiilor militare.

Acest lucru a fost anunțat de consilierul șefului adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Olena Simonenko, la difuzarea teletonului de informații.

“Furnizarea ajutorului umanitar este monitorizată zilnic printr-un sistem de analiză, pe care îl vom primi din datele inițiale ale Vămilor. Începând de astăzi, ajutorul umanitar care vine în Ucraina din străinătate a scăzut cu 10-15%. Dacă obișnuiam să primim zilnic 5-6 mii tone de ajutor umanitar, acum este de 4-4, 5 mii tone de ajutor pe zi”, a informat Simonenko.

Ea a adăugat că nu toată această asistență poate fi utilizată de administrațiile militare. “Încercăm să cooperăm cu organizațiile internaționale pentru a le informa că asistența trebuie transferată la nivel central. Pentru că și organizațiile caritabile încearcă să facă acest lucru, dar nu putem urmări ce se întâmplă de fapt cu acest ajutor umanitar”, a spus Simonenko.

Consilierul șefului adjunct al Oficiului președintelui a menționat că, datorită sistemului de contabilitate și urmărire a ajutorului umanitar pe care îl primește Ucraina, sunt expuse cazuri de abuz al acestui ajutor.

“Deschidem sistemul de contabilitate și vedem fiecare încărcătură umanitară care a trecut granița. De exemplu, o organizație publică primește asistență – saltele, pături, un vehicul. Adică, în primul rând, este indicat ceea ce arată cu adevărat ajutorul umanitar, iar apoi sunt indicate mașinile. Există mașini, camioane și uneori chiar Motociclete. Dar, este clar că motocicletele cu siguranță nu merg la APU”, a explicat Simonenko.

Ea a adăugat de ce este cel mai bine atunci când beneficiarul ajutorului umanitar este administrațiile regionale militare, administrațiile militare ale orașelor sau organele autoguvernării locale.

“Dacă primesc ajutor umanitar, atunci oamenii le pot cere. În plus, vedem tot ce se întâmplă cu ajutorul umanitar în sistemul nostru. În plus, dacă administrația militară este listată ca destinatar al încărcăturii umanitare în declarație, în cazul în care ceva nu ajunge la ele, puteți informa imediat poliția. Dar dacă vehiculul este adus ca ajutor umanitar de către organizațiile caritabile, atunci este responsabilitatea acestor organizații. Este dificil să forțezi poliția să caute mărfuri umanitare pe care o organizație publică le-a primit ca asistență”, a explicat Simonenko.

Consilierul șefului adjunct al biroului președintelui a rezumat că pentru a controla primirea și utilizarea Asistenței este necesară adresarea sa centralizată.

“Facem apel la partenerii noștri internaționali să trimită ajutor umanitar direct administrațiilor militare, astfel încât să putem întreba ce a fost primit și unde a fost trimis acest ajutor”, a subliniat Simonenko.

La 30 mai, Procuratura Regională Cernăuți a raportat suspiciunea unui deputat al unuia dintre consiliile orășenești din regiunea Cernăuți și soțului ei de furt de ajutor umanitar. Aceste persoane, fiind membre ale unei organizații caritabile, au încercat să vândă o mașină transferată ca ajutor umanitar pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

ajuta proiectulsusține-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.