Istoricul militar American a analizat posibilele mișcări viitoare ale lui Putin/REUTERS photo

După ce a pierdut bătălia pentru Kiev, criminalul de război rus Vladimir Putin a mutat toate forțele rămase în est, în încercarea de a prelua controlul asupra regiunii Donbass.

Progresul armatei lui Putin a fost “lent și neuniform” chiar înainte ca țările occidentale să înceapă să furnizeze Ucrainei arme grele. După ce a stăpânit-o, armata ucraineană va putea lansa o contraofensivă odată cu întoarcerea teritoriilor confiscate de Federația Rusă, scrie istoricul militar american de origine rusă Max Booth în coloana Washington Post.

Ce va face Putin în acest caz? Există îngrijorarea larg răspândită că își poate permite să piardă și, prin urmare, să dubleze miza. Ar putea fi “întărită” fie cu ajutorul forțelor militare regulate, fie cu ajutorul armelor chimice sau nucleare. Unii jurnaliști și așa-numiții “consultanți de la Kremlin” încă se așteaptă ca Rusia, în ciuda eșecurilor armatei sale din Ucraina, să poată câștiga într-un fel sau altul.

Booth oferă argumente de ce nu este cazul – chiar dacă în curând șeful Kremlinului declară război Ucrainei (până acum a încercat să transmită invazia ca o “operațiune militară specială”) și efectuează o mobilizare pe scară largă.

El crede că poate învinge Ucraina adăugând și mai multe tancuri și forță de muncă. Cu toate acestea, acest lucru va crește doar riscul protestelor în masă și, cel mai probabil, nu va aduce rezultatul dorit pe câmpul de luptă.

Istoricul observă că, în ciuda populației de o sută de milioane, Putin nu are o rezervă mare instruită. Federația Rusă mobilizează aproximativ 260 de mii de soldați într-un an. Dar chiar dacă Putin ar trimite toți recruții în Ucraina (și promite să nu facă asta încă), ar avea nevoie de cel puțin patru luni pentru antrenament – și chiar acest lucru ar duce la formarea de trupe de calitate scăzută, nemotivate.

Pe lângă lipsa rezervelor instruite și lipsa probabilă de muniție și echipamente moderne, principala problemă a rușilor este logistica. Istoricul asigură că, chiar dacă Rusia ar arunca în luptă o mulțime de recruți slab pregătiți, ar fi totuși dificil pentru ea să-i echipeze.

De ce cred că pot aranja provizii pentru o armată mai mare dacă nu pot face față proviziilor pentru 150.000 de oameni?

Un alt scenariu discutat pe larg este utilizarea armelor chimice sau nucleare. Propagandiștii ruși amenință în mod regulat să declanșeze un război nuclear dacă trupele lor pierd în Ucraina, iar Putin însuși zguduie o sabie nucleară pentru a intimida Occidentul. Cel mai puțin probabil scenariu este și cel mai apocaliptic: Rusia atacă țările NATO cu arme convenționale sau nucleare. Cu toate acestea, Putin este puțin probabil să se sinucidă și este pe deplin conștient de faptul că reacția SUA la un astfel de lucru ar fi zdrobitoare.

Probabil, în acest caz, Kremlinul va folosi arme nucleare tactice împotriva bazelor sau așezărilor militare ucrainene. Apoi, NATO va putea folosi arsenalul său non-nuclear pentru a distruge rămășițele Flotei ruse din Marea Neagră și o parte semnificativă a armatei sale în și în jurul Ucrainei.

acest lucru ar zgudui regimul criminal al lui Putin din temelii.

Autorul rezumă că, deși lumea nu poate împiedica escaladarea lui Putin, îi poate garanta că prețul care va trebui plătit pentru aceasta va fi prea mare pentru Rusia. Cu toate acestea, în caz de victorie, acest lucru ar încuraja dictatorul să continue agresiunea – la fel ca restul statelor necinstite.

Potrivit ediției britanice a The Guardian, punctul de cotitură al războiului din Ucraina se va întâmpla în această lună. Jurnaliștii observă că acum Forțele Armate ale Ucrainei nu sunt capabile de contraatacuri și de întoarcerea teritoriilor ocupate. Cu toate acestea, situația ar trebui să se schimbe de îndată ce ultimul val de arme occidentale ajunge în țară.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.