Vereshchuk a cerut locuitorilor din teritoriile ocupate să nu ia pașapoarte rusești/foto UNIAN Vereshchuk a cerut locuitorilor din teritoriile ocupate să nu ia pașapoarte rusești/foto UNIAN

Vicepremierul Irina Vereshchuk îi sfătuiește pe locuitorii teritoriilor ocupate temporar să nu ia pașapoarte rusești și să nu rămână sub ocupație. 

După cum a menționat Vereshchuk, războiul cu Rusia” poate fi mai lung decât se aștepta” și “mai sângeros decât ne-am imaginat 

“După 24 februarie, viața tuturor ucrainenilor sa schimbat. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care locuiesc acum în teritoriile ocupate temporar. Este foarte dificil pentru ei acum. Mulți dintre ei trebuie acum să ia decizii fatidice dificile pentru ei înșiși și familiile lor. Apar două întrebări principale. Ar trebui să rămân sub ocupație temporară? Dacă rămâneți sub ocupație, ar trebui să luați un pașaport rusesc?”,- a remarcat ea.

Vereshchuk a sfătuit să nu ia pașapoarte rusești și să se mute pe teritoriul controlat, dacă este posibil.

“Fără a intra în probleme juridice, politice și morale, în calitate de ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, vă sfătuiesc următoarele. Mutați-vă pe un teritoriu controlat. Știu că nu este ușor, dar găsiți căi și oportunități. Pentru că, în cele din urmă, este vorba despre siguranța ta și soarta ta și a copiilor tăi. Nu luați un pașaport rusesc. Știu că s-ar putea să nu fie ușor, dar pe termen lung, cetățenia rusă vă va oferi mai multe probleme decât beneficii”, a subliniat ea.

După cum a scris UNIAN, biroul președintelui a comparat eliberarea pașapoartelor rusești în teritoriile ocupate cu bilete la un lagăr de concentrare.

La 25 mai, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse pentru rezidenții Regiunilor Zaporozhye și Kherson.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a condamnat un astfel de decret și a subliniat că acest document deschide calea forțării locuitorilor teritoriilor ocupate temporar de armata rusă să dobândească cetățenia rusă.

Ministerul de Externe a adăugat că certificarea ilegală în Regiunea Herson și în regiunea Zaporozhye, precum și în Crimeea și în părțile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk, reprezintă o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, a normelor și principiilor dreptului umanitar internațional, precum și a obligațiilor Federației Ruse ca stat ocupant, în conformitate cu articolul 45 din Convenția de la Haga din 1907 și articolul 47 din Convenția din 1949 pentru protecția persoanelor civile în timp de război.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *