Zelensky a reamintit că Federația rusă folosește criza alimentară ca armă/president.gov.ua Zelensky a reamintit că Federația rusă folosește criza alimentară ca armă/president.gov.ua

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că scopul deblocării porturilor ucrainene este regularitatea plecării navelor și o resursă pentru semănat anul viitor.

El a afirmat acest lucru într-un mesaj video.

“Astăzi, prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Bosfor, depășind calea de-a lungul unui coridor special din Marea Neagră, care a fost convenit să ne deblocheze porturile. Scopul nostru este acum să avem regularitate: astfel încât atunci când o navă părăsește portul, ar trebui să existe deja alte nave – atât cele încărcate, cât și cele care se apropie de port. Continuitatea și regularitatea sunt un principiu necesar, necesar pentru toți consumatorii produselor noastre agricole”, a spus Zelensky.

El a subliniat că exporturile din acest an sunt necesare pentru ca fermierii ucraineni și companiile agricole să aibă resurse suficiente pentru semănat anul viitor. “Aceasta este o chestiune de securitate alimentară și pentru țara noastră – anul viitor este oferit acum”, a spus președintele.

Potrivit acestuia, Rusia a provocat criza alimentară pentru a folosi aprovizionarea cu grâu, porumb, ulei ca armă. “La fel cum se întâmplă deja cu gazul și petrolul. Rusia creează un deficit, joacă pentru prețuri mai mari, iar atunci când provoacă tulburări sociale, cere concesii politice. Acest lucru nu ar trebui să funcționeze cu alimente. Desigur, înțelegem cu cine avem de-a face. Și în Rusia înțeleg că pierd una dintre oportunitățile de a teroriza lumea”, a adăugat șeful statului.

În opinia sa, atunci când lumea este unită, atunci când partenerii își îndeplinesc obligațiile, este posibil să se obțină rezultatul necesar.

“Vom vedea cum va funcționa inițiativa cerealelor în zilele următoare. Și vreau ca toată lumea din Ucraina să realizeze acest lucru, în ciuda campaniei de dezinformare privind inițiativa cerealelor care este răspândită de dușmanii statului nostru… Fiecare grivna pe care fermierii noștri o câștigă și toate relațiile internaționale restabilite ale Ucrainei vor contribui la întărirea statului nostru”, a subliniat Zelensky.

După cum a raportat UNIAN, pe 22 iulie, la Istanbul a fost semnat un acord privind deblocarea porturilor ucrainene Odessa, Chernomorsk și Yuzhny pentru exportul de cereale și alte produse agricole. Ministrul Infrastructurii din Ucraina Alexander Kubrakov și Ministrul Apărării al Rusiei Serghei Shoigu au semnat acorduri identice separate cu ONU și Turcia.

controlul asupra porturilor Odessa, Chernomorsk și Yuzhny rămâne în întregime cu partea ucraineană.

Pe 29 iulie, Kubrakov a anunțat că 10 nave cu cereale ucrainene în porturile Odessa și Chernomorsk erau deja pregătite pentru expediere.

La 1 August, dimineața, prima navă cu mâncare ucraineană a părăsit Odessa de la începutul invaziei ruse pe scară largă a Ucrainei. Nava Razoni sub pavilionul Sierra Leone se îndreaptă spre portul Tripoli din Liban cu 26 de mii de tone de porumb ucrainean. Începând cu 15 iunie, Ucraina trebuia să exporte aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta veche.

ajuta proiectulne sprijini

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.