Olesea Stamate a lansat Calendarul Injustiției: O retrospectivă a nedreptăților de la preluarea puterii de către Dodon

Vicepreședintele PAS, Olesea Stamate, a lansat, într-o conferință de presă, Calendarul Injustiției. Documentul marchează principalele abateri și abuzuri comise în procesul de blocare a reformei justiției, implementat de Igor Dodon din noiembrie 2019.

Calendarul Injustiției include abuzurile și ilegalitățile esențiale comise de corupți în 2020- eliberarea bandiților și hoților pe bandă rulantă, achitarea unor ucigași, promovarea unor judecători corupți, tergiversarea dosarelor mari de corupție, scoaterea de sub urmărire penală a figuranților din Dosarul Miliardului și alte acțiuni ce duc la sărăcirea oamenilor și îmbogățirea hoților de la putere.

Calendarul Injustiției are ca obiectiv readucerea în agenda publică a problemelor din justiție. „Tot mai des în ultimul timp aud argumentul că oamenii au obosit de reforma justiției. Că s-a vorbit atâta despre reforma justiției, încât oamenii s-au plictisit.

Dar eu nu cred că poți fi indiferent atunci când ucigașii de la Atrium sunt achitați și se plimbă liber pe străzi, iar alți cetățeni, pentru ca nu au putut achita la timp o datorie, fac pușcărie. Justiția trebuie resetată, altă cale nu există, dacă vrem ca Moldova să devină un stat dezvoltat, iar cetățenii acesteia, liberi și prosperi”, a precizat Olesea Stamate.

În context, ministrul Justiției în Guvernul Sandu, Olesea Stamate, a venit cu exemple despre ce s-a întâmplat în justiție de când Dodon a preluat guvernarea:

1. Au fost eliberați din penitenciar înainte de termen: personaje ca Platon, proxenetul Șalun, Coceban – autorul crimei de la Milano, Leșan Alexei așa-numitul “smotreașii” de la Soroca, Efremenco Andrei alias “Belîi”, „smotrescii” de la Cricova, și alții. Cu așa viteză, revenim la criminalitatea anilor 90.

2. Au fost achitați luptătorii K1 pentru omorul de la Atrium.

3. Pe dosarele importante – furtul miliardului, dosarul Șor, finanțarea din Bahamas a PSRM, vestitul kuliok – nu se mai întâmplă nimic. Ancheta și judecata pe cazul Botnari (expulzarea profesorilor turci) a fost cu măiestrie secretizată, într-o bătaie de joc față de cetățenii acestei țări, or nu s-a mai văzut așa ceva.

4. Din noiembrie pana acum, Dodon s-a îngrijit să promoveze în funcții oameni compromiși. Vlad Clima și Tamara Chișca Doneva sunt doar unele dintre exemple. A pus noi membri la CSM, astfel încât să poată controla întregul sistem judecătoresc. Asta în timp ce oamenii integri nu au avut trecere la el (judecătoarea Viorica Puică fiind una dintre aceștia).

Mai mult, vicepreședintele PAS a prezentat și un Calendar al Injustiției.

Menționând reușitelele Maiei Sandu în funcțiile pe care le-a deținut, Olesea Stamate a subliniat că în 2019 Guvernul Sandu a inițiat procesul de numire a unui procuror general independent și al evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. Aceștia urmau să dovedească legalitatea surselor financiare, caselor mari și automobilelor scumpe deținute. Odată cu numirea Guvernului Chicu, reforma justiției a fost oprită.

„În funcția de ministru al educației,Maia Sandu a început prin reforma BAC-ului. A reușit să facă în așa fel ca notele la BAC să nu mai poată fi cumpărate, ci câștigate într-o competiție onestă.

Preluând conducerea guvernului, l-a făcut pe Plahotniuc să fugă din țară, or altfel știa că va ajunge pe mâna procurorilor. Pe vremea cand era prim-ministru, justiția a început să fiarbă, iar judecătorii nemulțumiți, în coordonare cu oamenii lui Dodon, s-au apucat să organizeze adunări, pentru a-și alege prieteni la CSM. Tot atunci, am văzut dosare penale pornite pe numele unor judecători ”renumiți”, iar președintele Curții Supreme de Justiție a și demisionat între timp”, a conchis vicepreședintele PAS.

Adresarea președintelui ales Maia Sandu la televiziunea națională Moldova 1: „Împreună trebuie să oprim această tentativă de uzurpare a puterii”

Maia Sandu: Duminică, 6 decembrie, în PMAN, venim să le spunem hoților că vremea lor a trecut

Maia Sandu: De mâine începem lupta noastră cu cei care se opun schimbării