Votează în siguranță!
7 lucruri pe care trebuie să le știi

Pe 1 noiembrie vor avea loc alegerile prezidențiale. Iată 7 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi la vot:

1. Secțiile de vot se deschid la ora 7:00 și se închid la 21:00.

2. Informează-te din timp unde este secția la care trebuie să votezi pe www.verifica.cec.md. Dacă ești din diasporă, poți vedea lista tuturor secțiilor de votare aici.

3. Ia masca cu tine. *Biroul electoral al secției de votare de circumscripție va oferi, cu titlul gratuit, câte o mască de protecție fiecărui alegător.

4. Vei afla ce temperatură ai! *La intrare în secția de votare se va efectua obligatoriu termometria fiecărui alegător.

5. Respectați distanța de 1.5 m.

6. Mergeți la vot dimineața pentru a evita aglomerația. În secția de votare va fi admisă intrarea unui număr limitat de alegători – egal cu numărul de cabine de vot utilizate (ex. 2 cabine de vot – 2 alegători prezenți, concomitent, în localul secției de vot).

7. Luați de acasă un pix pentru protecție maximă.

Cum poți vota dacă ai COVID-19, sau ești în autoizolare?

Persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37°, tuse, respirație îngreunată etc.) care se prezintă la secție până la ora 15.00 nu vor fi admise în incinta secției de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu. După ora 15.00, pentru astfel de persoane se vor crea condiții de votare prin asigurarea cu mască, mănuși, trecerea prioritară până la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în secția de votare.

*Excepție – Accesul în secția de votare în între 08.00 și 21.00 se va permite, indiferent de starea de sănătate, pentru alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare din afara țării și cele pentru alegătorii cu domiciliu în stânga Nistrului.

Alegătorii care sunt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane contacte, persoane revenite de peste hotare din zona roșie și cei care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute) își vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare unde își are înregistrare la domiciliu/reședință alegătorul. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora 15:00.