În Ucraina, cardurile de identitate au înlocuit complet pașapoartele civile

Foarte curând, pașapoartele civile vechi vor fi retrase din circulație. Ele vor fi înlocuite complet de cărțile de identitate (ID). Mai apoi, vom discuta despre avantajele și dezavantajele cărților de identitate, precum și vom analiza algoritmul pentru înlocuirea treptată a aspectului exterior al documentului cel mai important pentru ucraineni.

Pașaportul unui cetățean al Ucrainei sub formă de carte.
Pașapoartele civile ale Ucrainei, confecționate sub forma unei cărți albastre, vor rămâne în trecut.

Un pic de istorie premergătoare

Pașapoartele clasice sub formă de carte albastră au fost introduse în anul 1994. Cu toate acestea, începând din 2015, procesul de tipărire și eliberare a acestora a început să scadă treptat.

Începând cu 1 aprilie 2018, primirea documentelor pentru obținerea pașapoartelor din hârtie a fost complet întreruptă. Mai mult decât atât, echipamentele pentru producția lor au fost oprite și scoase din bilanțul statului.

Nu toți cetățenii au primit cu bucurie aceste schimbări. Câțiva reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene au adresat instanței o cerere pentru obținerea pașapoartelor în stil vechi. În septembrie 2018, cererile lor au fost acceptate în întregime.

La acel moment, s-a hotărât că refuzul de a emite pașaportul sub formă de carte constituie o încălcare a drepturilor constituționale ale omului (în special, cetățeanul este privat de dreptul de a alege).

De la acel moment, eliberarea pașapoartelor în stil vechi a fost reluată. Lansarea unei noi producții, desigur, nu a fost luată în considerare: acest proces a fost neprofitabil din punct de vedere financiar. Cetățenilor li se eliberau pașapoarte din hârtie, care rămâneau în gestiunea stocurilor de stat.

Ce se va întâmpla cu pașapoartele vechi?

Pașapoartele de stil vechi care se află în posesia cetățenilor Ucrainei sunt documente oficiale. Valabilitatea lor nu a fost anulată, astfel că aceste documente au putere juridică deplină.

Până în prezent, doar eliberarea pașapoartelor sub forma cărții a fost anulată. Cu alte cuvinte, atunci când un cetățean atinge vârsta de 25 sau 45 de ani, i se eliberează o carte de identitate (ID). Cetățenii cu vârsta de 14 ani primesc direct un pașaport sub forma unei cărți de plastic.

În caz de pierdere (pierdere, furt) a unui pașaport de stil vechi, nu mai este posibil să obțineți unul similar. În acest caz, pașaportul pierdut sub formă de carte va fi înlocuit cu o carte de identitate.

Cu toate acestea, în luna mai a anului trecut, în Rada Supremă a fost înregistrat proiectul de lege nr. 3986, care ar trebui să reînnoiască utilizarea pașapoartelor pe suport de hârtie. Cu toate acestea, la data de 15 martie 2021, acest proiect de lege a fost returnat autorului pentru ajustări.

Ce este o carte de identitate?

Carte de identitate, sau carte de identitate (din engleză Identity document ) - un document de identitate oficial, inclusiv în sisteme electronice de diferite niveluri și scopuri, realizat de obicei în formatul unui card de plastic. O carte de identitate conține, de obicei, informații despre deținătorul cardului în formulare text, citite automat și electronice, inclusiv fotografia acestuia, numele, numărul personal, eșantionul de semnătură, informații biometrice, înregistrate pe un cip electronic sau pe o bandă magnetică. În mod ideal, acesta va conține cantitatea maximă de informații necesare controlului și managementului, inclusiv la scară globală.

wikipedia.org

Cartea de identitate a unui cetățean al Ucrainei – un document autosuficient care dovedește identitatea și confirmă cetățenia Ucrainei, sub forma unui card de plastic cu un cip, care stochează datele biometrice ale proprietarului , în special, o fotografie digitalăsemnătură si amprentele digitale.

Adică, nimeni, cu excepția proprietarului cărții de identitate, nu îl va putea folosi în comparație cu pașaportul unui cetățean al Ucrainei sub forma unei broșuri. Care este un avantaj semnificativ în eliberarea unei cărți de identitate.

Cartea de identitate conține toate informațiile necesare despre persoanănumele statuluinumele complet. în transliterație ucraineană și latinăsexdata nașteriilocul nașteriiimaginea digitalizată a feței și semnătura deținătorului carduluinumărul de înscriere în Registrul demografic de stat unificatcodul de identificarenumărul cărții de identitatedata eliberării și expirării, precum și codul autorității abilitate pentru eliberarea documentului.

Este important ca piratarea site-urilor web ale organelor de stat ale Ucrainei (inclusiv Dії) în ianuarie 2022 și scurgerea datelor cu caracter personal către zeci de milioane de cetățeni nu a avut niciun efect.

Statul continuă să colecteze date personale ale cetățenilor (pentru hackeri), care pot fi apoi folosite pentru fraudă. Și creați și alte riscuri.

Cartea de identitate a unui cetățean al Ucrainei
Cartea de identitate a unui cetățean al Ucrainei

Este convenabil ca codul de identificare să fie și imprimat vizual pe cartea de identitate și nu este nevoie să purtați o bucată de hârtie cu codul!

De asemenea, nu este nevoie să schimbați documentul de fiecare dată, deoarece informațiile variabile, care includ înregistrarea reședințeistarea civilă și informații despre copii, sunt adăugate în media electronică și modificate în orice divizie a serviciului de migrație.

Un avantaj la fel de important al cărții de identitate este capacitatea de a obține o semnătură electronică calificată (QES) pe cipul cardului de identitate, care va oferi acces la o varietate de servicii electronice ale organelor de stat, servicii administrative și bancare fără a pleca de acasă.

O astfel de cheie electronică este emisă pentru 2 ani. Procedura de adăugare a unei chei electronice la o carte de identitate este gratuită și durează aproximativ 5 minute.

Pașaportul unui cetățean al Ucrainei, realizat sub forma unui card, face posibil să profitați de un avantaj precum trecerea frontierei internaționale pe un document intern.

În prezent, există un acord privind intrarea nestingherită pe teritoriul Turciei și Georgiei cu cărți de identitate. Negocierile sunt în desfășurare și cu alte țări.

Ce se va întâmpla cu propiska (înregistrarea reședinței)?

Cea mai mare problemă cu cărțile de identitate este necesitatea de a purta în mod constant o cerere pe hârtie, care conține adresa de înregistrare a locului de reședință al cetățeanului. În 2021, a fost adoptată o lege care interzice cerința de certificate pe hârtie de la cetățeni începând cu 23 august 2021.

În prezent, a intrat deja în vigoare Legea 1368-IX „Cu privire la modificarea Legii Ucrainei „Cu privire la Registrul demografic de stat unificat și documentele care confirmă cetățenia Ucrainei, care dovedesc identitatea sau statutul său special” .

Aceasta înseamnă că din 23 august 2021, fiecare organizație trebuie să accepte pașapoarte digitale prin portalul unic al serviciilor publice „Diia”.