arcaș ACS/foto - F Oustrsvarsmakten arcaș ACS/foto – F Oustrsvarsmakten

Din când în când, pe web apar informații că Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să primească în curând sistemul de artilerie autopropulsat Archer, dezvoltat și produs în masă de compania suedeză Bofors (acum parte a BAE Systems).

Și, deși nu există confirmări oficiale ale reaprovizionării flotei de artilerie a armatei ucrainene și a acestui sistem de artilerie cu rază lungă de acțiune, este foarte posibil să aruncăm o privire mai atentă asupra capacităților și caracteristicilor sale, ceea ce îl face pe bună dreptate unul dintre cele mai bune din lume.

capabilități Archer ACS

Proiectul Archer a început la mijlocul anilor 90 cu scopul de a crea un nou sistem de artilerie conceput pentru condițiile Suediei și Norvegiei. Ambele țări au teren similar, condiții climatice și capacități tactice și operaționale pentru a rezista unui singur inamic ipotetic – Rusia.

De aceea, atunci când a dezvoltat Archer, a fost stabilită formula ideală: să bată mai departe, mai precis, mai rapid și în mod constant manevră. Drept urmare, în 2013, Suedia a primit fh77bw L52 sau pur și simplu Archer.

 arcaș ACS/foto - F Oustrsvarsmakten arcaș ACS/foto – F Oustrsvarsmakten

Acesta este un obuzier de 155 mm cu o lungime de butoi de calibru 52, care este acum considerat standard pentru toate sistemele de artilerie occidentale. Intervalele de tragere menționate sunt: cu un proiectil convențional – 30 km, 40 km-cu un jet activ și cu un Excalibur de înaltă precizie–50 km. Acest lucru oferă deja un avantaj absolut în domeniul focului asupra tuturor sistemelor de artilerie rusești.

Dar cel mai important lucru în Archer este automatizarea completă a îndrumării, încărcării și tragerii. De fapt, întreaga parte a artileriei vehiculului este un modul de luptă fără pilot, care este controlat de la distanță din cabină printr-un sistem digital de control al focului. Echipajul, format din doar trei persoane, atinge muniția o singură dată, în timpul încărcării muniției.

Drept urmare, Archer este una dintre cele mai rapide arme autopropulsate din lume. Acest sistem de artilerie poate elibera întreaga muniție de 21 de cochilii în 3,5 minute. În acest domeniu, singurul concurent pentru acesta este germanul PZH 2000, care, potrivit “pașaportului”, are o rată de foc de 10 runde pe minut, dar în el depinde de priceperea încărcătorului, care trebuie să aplice taxe knockout cu mâinile.

Un alt atu al lui Archer este viteza de a deschide focul și de a lăsa o poziție. Capacitățile fenomenale ale acestui sistem sunt descrise cel mai bine în următorul videoclip.

Transferul în poziția de luptă și prima lovitură – 23 de secunde, o serie de trei fotografii – 40 de secunde, iar după 24 de secunde Archer a părăsit deja poziția și a făcut-o înainte ca prima coajă să explodeze în poziția inamicului. În condițiile luptei contra-baterie, aceasta este o superioritate absolută față de inamic.

caracteristici ale Archer ACS

Dar există mai multe caracteristici în spatele tuturor acestor lucruri. În primul rând, muniția Archer este de 21 de cochilii, după care ACS trebuie să meargă la reîncărcare. Adică, Archer nu are capacitatea de a efectua foc constant atunci când scoicile cad “de la sol”. În condițiile războiului de manevră contra-baterie, acest lucru nu este necesar, dar poate deveni un dezavantaj decisiv atunci când este pur și simplu necesar să se asigure un efect de foc stabil asupra inamicului.

Archer s-a dovedit a fi un sistem destul de greu, pentru armata suedeză, un autobasculant Volvo A30d cu formula roții 6×6 a fost ales ca șasiu pentru acesta. În această variantă, greutatea ACS este de 30 de tone, ținând cont de rezervarea cabinei, iar cu șasiul MAN 8×8, greutatea crește la 33 de tone. Și șasiul cu roți este întotdeauna un pariu pe mobilitatea operațională, când mașinile pot fi răsturnate rapid pe toată lungimea frontului, dar nu pe terenul real de pe teren.

Un alt factor destul de neevident este echipajul a trei persoane. Dacă luăm abordarea tradițională, atunci când calculul ACS trebuie să-l deservească independent și să-l repare prompt chiar pe teren, atunci trei persoane nu sunt suficiente pentru aceste sarcini.

 arcaș ACS/foto - F OustrsvarsmaktenACS Archer/foto-F Unacrsvarsmakten

În orice caz, în ciuda tuturor capacităților sale, Archer nu se poate lăuda încă cu un portofoliu mare de comenzi. Există doar 48 de unități în armata suedeză. Norvegia, inițial interesată și de Archer, s-a retras din program și apoi a cumpărat arme autopropulsate coreene K9.

Din motive economice, contractul cu Croația a rupt în jos, care “la o reducere” cumparat folosit German PZH 2000. Adică, în afară de clientul de bază, nu au existat încă clienți pentru acest sistem, deși SUA și Elveția îl consideră unul dintre candidații pentru actualizarea propriei flote de artilerie.

Archer ACS-caracteristici

ați putea fi, de asemenea, interesat de:

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.