autoritățile ucrainene au făcut o cerere inamicului cu privire la centrala nucleară de la Cernobîl, au împărtășit Irina Vereshchuk/foto UNIAN

Autoritățile ucrainene cer să permită imediat unei echipe de reparații să repare daunele de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Acest lucru a fost declarat de Viceprim – ministru-Ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar Irina Vereshchuk în aerul teletonului Informațional.

Ea a menționat că o linie electrică specială a fost avariată la centrala nucleară de la Cernobîl confiscată de forțele armate ale Federației Ruse, în urma căreia unitățile de alimentare au rămas dezactivate.

“Cerem să permitem imediat unei echipe de reparații să repare daunele și să cerem comunității mondiale să-și concentreze atenția asupra acestei probleme”, a subliniat Vereshchuk.

După cum a raportat UNIAN, pe 24 februarie, ca urmare a unui atac armat rus, toate facilitățile centralei nucleare de la Cernobîl situate în zona de excludere au fost luate sub control de trupele ruso-fasciste.

La 9 martie, ca urmare a acțiunilor ostile ale ocupanților, centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet dezactivată.

Există aproximativ 20 de mii de ansambluri de combustibil uzat în depozitul de combustibil nuclear uzat. Ei au nevoie de răcire constantă, ceea ce este posibil numai dacă există o sursă de alimentare electrică. Dacă nu este, atunci pompele nu vor face față răcirii. Ca urmare, temperatura în bazinele de reținere va crește, se vor produce vapori și eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv poate fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și țările europene.

În plus, ventilația la instalație nu va funcționa. Tot personalul care se află acolo va primi o doză periculoasă de radiații.

De asemenea, sistemul de stingere a incendiilor nu funcționează și acesta este un risc imens în cazul unui incendiu care poate apărea din cauza unei lovituri de proiectil.

Pe 9 martie, Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la rețeaua electrică și a pierdut alimentarea externă. Pe 9 martie, partea ucraineană a anunțat că există 48 de ore pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

în prezent, ostilitățile continuă în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, ceea ce face imposibilă efectuarea lucrărilor de reparații și restabilirea sursei de alimentare.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.