Biden acordă acum prioritate asistenței sigure gratuite pentru Ucraina foto REUTERSBiden acordă acum prioritate asistenței sigure gratuite pentru Ucraina foto REUTERS

Casa Albă a explicat modul în care intenționează să pună în aplicare programul lend-lease pentru Ucraina semnat de Joe Biden pe 9 mai.

După cum a raportat Vocea Americii cu referire la un oficial al Casei Albe, acum acordă prioritate asistenței militare pentru Ucraina, pentru care nu va trebui să returneze fonduri mai târziu.

El a adăugat că programul lend-lease prevede o rambursare pentru echipamentul primit, în timp ce alte programe în cadrul cărora Statele Unite furnizează asistență Ucrainei, cum ar fi USAI (inițiativa de asistență pentru securitate în Ucraina) și programul puterilor prezidențiale, nu prevăd o rambursare.

Cele mai recente livrări de arme americane către Ucraina sunt efectuate în cadrul acestor programe. Acum, administrația prezidențială americană folosește fonduri alocate de Congresul SUA pentru ei. Vorbim despre un pachet în valoare de 40 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate este angajat pentru asistență militară și cheltuieli conexe. Aceste fonduri trebuie cheltuite înainte de sfârșitul anului fiscal în Statele Unite, care se încadrează la sfârșitul lunii septembrie.

La rândul său, coordonatorul Consiliului Național de securitate și comunicații strategice al SUA, John Kirby, a adăugat într-un interviu acordat publicației că administrația are în vedere în continuare puterile oferite de programul lend-lease.

Citește și:  NATO se pregătește să se apere de Rusia și va spori asistența militară pentru Ucraina-Reuters NATO se pregătește să se apere de Rusia și va spori asistența militară pentru Ucraina-Reuters SUA au numit scopul pentru care furnizează arme Ucrainei Statele Unite au numit scopul pentru care furnizează arme Ucrainei

“Suntem recunoscători Congresului pentru acest act legislativ. A fost adoptat pe o bază bipartizană, iar acest lucru indică în mod clar cât de mult apreciază membrii Congresului sprijinul acordat Ucrainei și doresc să se asigure că putem continua să facem acest lucru”, a spus Kirby.

“Vinerea trecută, președintele Biden a semnat alocarea a încă 400 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei în cadrul programului puterilor prezidențiale. Avem deja o mulțime de puteri și le folosim”, a adăugat oficialul.

Ce este lend-lease

Legea Lend-Lease, printre altele, extinde puterile președintelui SUA în acordurile privind furnizarea de asistență militară Ucrainei. De fapt, vă permite să împrumutați sau să închiriați echipamente militare în cadrul procedurilor simplificate de control al exporturilor.

Acesta permite Casei Albe să furnizeze Ucrainei arme, echipamente, muniții și produse cu dublă utilizare în cadrul unei proceduri accelerate, adică fără a aștepta o alocare specială de fonduri pentru aceasta de către Congresul SUA.

Ultima dată când a funcționat programul lend-lease a fost în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când ajutorul militar American a fost furnizat adversarilor Germaniei Naziste, în primul rând Marea Britanie și URSS.

după cum a raportat UNIAN, la 13 iulie a devenit cunoscut faptul că Ucraina negociază cu Statele Unite cu privire la furnizarea de rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru HIMARS.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.