automat Grot/wojsko PolskieAutomat Grot/Wojsko Polskie

Luptătorii forțelor de apărare ucrainene au început deja să primească mitraliere poloneze Grot, pe care Varșovia le transmite ca ajutor militar. Această mică armă automată sub Calibrul de 5, 56X45 NATO este nouă pentru Polonia însăși. Producția sa în serie în masă a început abia în 2017 și datorită lui GROT, armata poloneză intenționează să abandoneze moștenirea sovietică.

GROT automaton ca o provocare pentru Polonia

Pentru complexul militar-industrial polonez, dezvoltarea GROTULUI a fost o provocare certă, deoarece a fost vorba despre dezvoltarea unei puști de asalt de la zero. Anterior, în 1997, polonezii au dezvoltat și au lansat producția mitralierei wz.96 Beryl, dar a fost doar o actualizare a AK-74 pentru cartușul NATO.

În plus, polonezii și – au stabilit imediat cea mai înaltă bară posibilă-noua dezvoltare trebuia să fie mai bună decât germanul HK416 și belgianul FN SCAR-L. Aceste două probe nu sunt doar noi, ci și printre cele mai bune din clasele lor, combinând fiabilitatea și eficiența.

 automat Grot/wojsko Polskie automat Grot/wojsko Polskie

Mai mult, principala caracteristică a GROT este modularitatea. Și într-un sens mult mai larg decât în multe alte sisteme de fotografiere. De fapt, întregul sistem este un constructor din care puteți asambla o pușcă makrsman, o mitralieră, o pușcă de asalt și o armă compactă pentru lupta în oraș sau pentru echipajele vehiculelor blindate. Și toate acestea pe teren. Există, de asemenea, o versiune bulpap a mașinii, care utilizează aceleași module, dar nu a intrat încă în producție.

Ca rezultat, GROT a fost dezvoltat din 2007 până în 2017, în care a fost adoptat în versiunea puștii de asalt cu indicele GROT C16 FB-M1. Primul lot de arme a suferit o operațiune pilot amănunțită, în timpul căreia au fost descoperite deficiențe, de exemplu, slăbiciunea elementelor din plastic și a altor “boli din copilărie”.

 Gallery

Acest lucru a provocat un scandal relativ puternic de “arme”, iar producătorul a efectuat modernizarea cât mai repede posibil. GROT C16 FB-M2 a primit un antebraț lung pentru a acoperi blocul de gaz, un baterist armat, un mâner modificat și un fund.

caracteristicile mașinii GROT C16 FB-M2

GROT C16 este o pușcă de asalt clasică cu automatizare cu piston în cursă scurtă și blocarea alezajului butoiului atunci când șurubul este rotit. Aluminiu și plastic rezistent la impact sunt utilizate pe scară largă în proiectare, dar greutatea puștii fără cartușe pentru versiunea cu un butoi de 406 mm (16 inci) este de 3,65 kg, ceea ce este aproximativ egal cu AK-74. Dimensiuni Standard: 900 mm și 843 mm cu fundul pliat.

Dezvoltatorii au acordat o atenție deosebită ergonomiei. Siguranța clasică în trei poziții pentru țările NATO este un selector de foc sub degetul mare. O mină pentru o revistă standard NATO și o cheie mare de resetare. Obturatorul se ocupă de ambele părți, care rămâne staționar în timpul tragerii.

Desigur, există și o întârziere a obturatorului, precum și o adaptare ușoară pentru un stângaci, deoarece toate “comenzile” sunt duplicate, iar direcția de ejecție a mânecilor se schimbă. Tot felul de “lucruri mici” frumoase, cum ar fi un obraz obișnuit pe un exemplu complex, o montură Ris solidă lungă deasupra și cele scurte pe părțile laterale ale antebrațului – de asemenea, în versiunea de bază.

În ceea ce privește gama și precizia GROT C16, acestea sunt standard pentru puștile de asalt. Gama de vizare a fost determinată de dezvoltatori la 500 de metri, precizia standard conform specificației este de 150 mm de la punctul mediu de vizare la 100 de metri. Rata de foc este, de asemenea, standard pentru sistemele NATO – 700-900 runde pe minut.

Dezvoltarea de către polonezi a propriilor arme automate, în special de la zero, fără a folosi platforma AR americană sau evoluțiile lui Kalashnikov, desigur, a provocat invidie acerbă în Federația Rusă. Ceea ce a dus la o grămadă de publicații care au reprodus toate defectele găsite în prima versiune a GROT C16, iar “câștigătorul”, desigur, a ieșit “holy Kalash”. Dar principalul dezavantaj al AK-74 și cel mai nou AK-12, în primul rând, este muniția de 5, 45×39, care este mai slabă în capacitățile sale decât NATO 5, 56×45.

În Occident, majoritatea absolută a observatorilor, în primul rând, a remarcat confortul lui GROT. Luptătorii noștri, care au primit deja aceste arme, vorbesc și despre acest lucru. În ceea ce privește specificul operațiunii în operațiuni reale de luptă, atunci, cel mai probabil, recenziile vor apărea nu mai puțin rapid.

În ceea ce privește prețul, în 2019 Varșovia a comandat 18.000 Grot C16 pentru 40,2 milioane de dolari, ceea ce dă costul unei mașini la 2.233 de dolari.

caracteristicile GROT C16 FB-M2

ajuta proiectulsprijiniți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *