Războiul din Ucraina provoacă criza mondială/foto UNIAN Războiul din Ucraina provoacă criza mondială/foto UNIAN

Crizele cu alimente, combustibil și Finanțe cauzate sau intensificate de războiul din Ucraina amenință să provoace tulburări în țările sărace și să conducă la neplata a peste 70 de state.

Administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Achim Steiner, a spus acest lucru la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează Wall Street Journal.

“Încercăm din răsputeri să răspundem într-un mod care să corespundă amplorii crizei. Multe economii emergente pur și simplu nu mai au bani”, a spus Steiner.

Potrivit acestuia, inflația ridicată și ratele dobânzilor pot duce la neplata a peste 70 de țări. Anterior, pe fondul protestelor în masă, Sri Lanka a declarat deja implicit.

Citește și:  Zelensky a explicat de ce depinde durata războiului din Ucraina Zelensky a explicat de ce depinde durata războiului din Ucraina noaptea Rusia a lovit regiunea Sumy cu rachete (raport foto) Noaptea, Rusia a lovit regiunea Sumy cu rachete (raport foto) ocupanții au lansat un atac aerian pe Kramatorsk (foto) Ocupanții au lansat un atac aerian pe Kramatorsk (foto)

Rusia blochează porturile Ucrainei, ceea ce creează un deficit și duce la creșterea prețurilor în țări precum Egiptul, care sunt aproape în întregime dependente de importuri.

În acest context, scrie ziarul, prețurile mondiale ale cerealelor au crescut cu 50% în acest an și sunt aproape de niveluri record. Porumbul a crescut în preț cu 32%, iar soia – cu 26%.

În plus, resursele energetice devin din ce în ce mai scumpe. Iar lipsa resurselor energetice, la rândul său, accelerează inflația alimentară datorită creșterii prețului îngrășămintelor, a căror producție utilizează gaze naturale.

“Hidra cu trei capete de energie, alimente și datorii va duce la prăbușirea veniturilor familiei și a serviciilor publice în multe țări în curs de dezvoltare”, a declarat Mark Malloch-Brown, președintele fundațiilor pentru o Societate Deschisă.

reamintim, secretarul general al ONU a declarat că războiul din Ucraina a provocat o criză alimentară globală, care ar putea dura ani de zile, dacă nu este oprit.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.