Foc la centrala nucleară Zaporozhye după bombardarea stației de către ocupanții ruși/foto: screenshot

Serviciul de Supraveghere a Securității Nucleare al Organizației Națiunilor Unite a pierdut contactul cu sistemele sale îndepărtate care controlează materialul nuclear de la centrala nucleară Zaporizhia din Ucraina.

organizația a raportat acest lucru miercuri, relatează ediția Reuters.

Anunțul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a fost făcut a doua zi după ce a spus că același lucru s-a întâmplat la instalațiile de deșeuri radioactive din Cernobîl, lângă o centrală inactivă care a devenit locul celui mai grav dezastru nuclear din lume în 1986.

Ambele facilități sunt sub controlul forțelor rusești, dar sunt operate de personalul ucrainean în condiții care, potrivit AIEA, amenință siguranța instalațiilor.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, ” este îngrijorat de încetarea bruscă a unor astfel de fluxuri de date către sediul AIEA din Viena din două situri unde există cantități mari de material nuclear sub formă de combustibil nuclear uzat sau proaspăt și alte tipuri de material nuclear.”

AIEA a declarat că nu este clar ce a cauzat eșecul, adăugând că transferurile de la alte instalații nucleare din Ucraina, inclusiv alte trei centrale nucleare care funcționează, continuă. Starea echipamentului care a oprit transmiterea a fost “incertă”, se arată în raport.

“Aceste evenimente recente au întărit îngrijorarea tot mai mare a AIEA cu privire la impactul conflictului din Ucraina asupra securității, securității fizice și garanțiilor instalațiilor nucleare ale țării”, a spus AIEA.

Grossi a cerut o întâlnire trilaterală cu Ucraina și Rusia pentru a asigura siguranța instalațiilor nucleare ale Ucrainei.

vă reamintim că mai devreme au existat fotografii ale consecințelor bombardării centralei nucleare Zaporozhye de către ocupanții ruși.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *