IRIS-t SLM/Diehl Defense IRIS-t SLM/Diehl Defense

Guvernul German intenționează să ia în considerare posibilitatea furnizării sistemului de rachete antiaeriene IRIS-t SLM Ucrainei. Cel puțin acest lucru a fost raportat de mass-media germană, referindu-se la propria sursă pe coridoarele puterii.

Mai mult, acest SAM poate fi deja lansat în Ucraina din noiembrie, iar instruirea operatorilor ucraineni poate începe imediat după decizia privind transferul IRIS-t SLM.

Sistemul de apărare aeriană IRIS-t SLM

IRIS-t SLM este o dezvoltare a companiei germane Diehl Defense, care este ideologic destul de asemănătoare cu nasams norvegian. Ambele complexe folosesc o soluție extrem de pragmatică pentru a transforma o rachetă aer-aer într-una antiaeriană.

Dacă americanul AIM – 120 a fost selectat în NASAMS, atunci germanii au avut deja propria lor dezvoltare-racheta IRIS-T, care a fost creată din 1995 până în 2005. Dar pentru versiunea antiaeriană, a trebuit să fie complet reproiectată, deoarece era o rachetă pentru lupta aeriană apropiată, cu o rază de lansare de până la 20 km.

rachetă aer-aer ” IRIS-t/Diehl Defense

Caracteristica principală a rachetei este un sistem combinat de ghidare a țintei extrem de complex, constând dintr-o combinație între un sistem de comandă radio, navigație prin satelit și un sistem inerțial și este deja ghidat către țintă datorită unui cap de localizare în infraroșu.

În prima etapă, a fost dezvoltată o versiune a sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune pentru armata suedeză-IRIS – t SLS, care este mai bine cunoscută sub numele de RBS-98. Folosește un IRIS-t aproape neschimbat, cu un cap infraroșu, care a primit un motor mai puternic. Având în vedere lansarea la sol, gama sa este estimată la 12 km în gamă și 8 km în înălțime. RBS-98 și-a finalizat testele finale în vara anului 2020.

 IRIS-t SLM/Diehl Defense IRIS-t SLM/Diehl Defense

În paralel cu aducerea IRIS-T SLS la producția de masă, dezvoltatorul Diehl Defense promovează o versiune a IRIS-T SLM – un sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, care ar trebui să ofere protecție la o distanță de până la 40 km și până la 20 km înălțime. Pentru a face acest lucru, racheta IRIS-T a fost reproiectată radical și a crescut în dimensiune.

De asemenea, la complexul propriu-zis a fost adăugată o stație radar trml-4D separată de la o altă companie germană Hensoldt, oferind o imagine de ansamblu de 250 asemenea, în complex este încorporată o stație de informații radio de la aceeași companie. Iar funcționarea complexului se realizează datorită software-ului de control al luptei IBMS-FC de la Airbus.

Pentru prima dată, IRIS-t SLM a fost testat ca parte a complexului în 2014. Patru ani mai târziu, Diehl Defense și-a vândut dezvoltarea Egiptului, care a comandat în cele din urmă 16 Sam-uri. Există informații neconfirmate că Cairo a primit primul complex abia în toamna anului 2021.

 IRIS-t SLM/Diehl Defense IRIS-t SLM/Diehl Defense

IRIS-t SLM vs NASAMS-3

Dacă lăsăm deoparte faptul că producția sistemelor de rachete antiaeriene IRIS-t SLM durează destul de mult, cel puțin în cazul Egiptului vorbim de trei ani, atunci SAM arată destul de plin de viață și poate concura cu NASAMS-3.

Deși IRIS-t SLM și NASAMS-3 au aceeași rază de acțiune de 40 km și o altitudine de distrugere țintă de 20 km, dezvoltarea germană se distinge printr-o lansare verticală. Și aceasta este o caracteristică foarte fundamentală, deoarece nivelează pâlnia zonei moarte care apare deasupra complexului cu lansarea rachetelor într-un unghi. De asemenea, reduce timpul de lansare atunci când ținta vine dintr-o direcție neașteptată, deoarece nu este nevoie să implementați Lansatorul.

IRIS-T SLM vs NASAMSIRIS-t SLM vs NASAMS

IRIS-t SLM are, de asemenea, un radar mai puternic, care vede ținte la o distanță de până la 250 km față de an/MPQ-64 Sentinel cu o rază de acțiune de 75 km. Și, deși capacitățile propriului radar din complex nu mai au o importanță critică, datorită integrării SAM în sistemele unificate de control al apărării aeriene, gama de vizionare nu este niciodată de prisos. Dar având în vedere costul sistemelor de rachete antiaeriene și raritatea comenzii lor, producătorul va fi gata să înlocuiască radarul cu oricare, în funcție de dorința și portofelul clientului.

În același timp, NASAMS-3 are un avantaj extrem de important. Norvegienii declară că complexul lor este capabil să distrugă ținte balistice. Pentru IRIS-t SLM, o astfel de posibilitate nu este menționată.

Un alt avantaj al NASAMS este utilizarea rachetelor AIM-120. Aceasta este una dintre puținele rachete aer-aer care și-a dovedit eficacitatea în lupta reală. De asemenea, pentru o țară care are versiunea sa air în serviciu, întreținerea NASAMS va fi puțin mai ieftină și mai ușoară. În cele din urmă, NASAMS este mai popular, iar racheta AIM-120 este, în general, un bestseller pe piață, adică atât complexul, cât și racheta vor fi actualizate și actualizate în mod regulat. De asemenea, rămâne întrebarea – care este prețul IRIS-t SLM, deoarece nu există informații fiabile despre costul complexului.

caracteristicile IRIS-T SLM

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.