uciderea prizonierilor din Olenevka: SBU și inteligența au emis o declarație comună/fotografia rețelei socialeUciderea prizonierilor din Olenevka: SBU și inteligența au făcut o declarație comună/fotografie a rețelei sociale

Serviciul de securitate al Ucrainei, Direcția Principală de informații a Ministerului Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei și comisarul Radei Supreme a Ucrainei pentru Drepturile Omului a emis o declarație comună cu privire la uciderea în masă a prizonierilor de război ucraineni în Yelenovka pe teritoriul ocupat temporar din regiunea Donetsk

După cum se menționează în declarație, imediat după explozia din Yelenovka, Rusia a acuzat Ucraina că a tras într-o colonie penală folosind arme americane și a ucis soldați ucraineni.

“Atentatul este un act terorist cinic al Federației Ruse, o provocare militară și o operațiune clasică cu steag fals, al cărei scop este ascunderea crimelor de război, discreditarea Forțelor Armate ale Ucrainei, perturbarea aprovizionării cu arme occidentale și creșterea tensiunii sociale în societatea ucraineană”, se arată în declarație.

Citește și:  ascunde delapidarea fondurilor: GUR a numit scopul crimei Elena “Ascundeți delapidarea fondurilor”: GUR a numit scopul”crimei Elena”  inteligența ucraineană a numit organizatorii uciderii prizonierilor din Yelenovka Informații ucrainene numit organizatorii uciderii prizonierilor din Yelenovka  clădirea ar fi putut fi aruncată în aer din interior: Arrestovich despre uciderea prizonierilor din colonia Yelenovskaya Clădirea ar fi putut fi aruncată din interior: Arrestovici despre uciderea prizonierilor din colonia Yelenovskaya

Partea ucraineană subliniază că AFU lovește exclusiv la instalațiile militare rusești: depozite cu combustibil, arme și muniții, posturi de comandă, facilități de infrastructură militară.

“Armata ucraineană are suficiente mijloace pentru a identifica ținte, inclusiv sisteme de informații spațiale. Ucraina nu a efectuat atacuri cu rachete și artilerie asupra satului Elenovka”, se arată în declarație.

Se remarcă faptul că pe 16 mai, cu medierea ONU și CICR, a început procesul de evacuare a apărătorilor Mariupolului de pe teritoriul uzinei Azovstal, care fusese înconjurat de mult timp și era atacat de trupele rusești. Formatul de evacuare prevedea stabilirea unui regim de tăcere și predarea militarilor ucraineni în captivitate, urmată de un schimb sub garanțiile ONU și CICR. Acest format a fost ales și aprobat de apărătorii lui Mariupol, care au participat la negocieri.

Pe 29 iunie, a avut loc primul dintre schimburile planificate de prizonieri de război, în urma cărora 144 de apărători s-au întors în Ucraina, printre care 95 de apărători ai Azovstalului.

Condiția cheie a formatului ales a fost obligațiile părții ruse față de organizațiile internaționale de a păstra viața și sănătatea apărătorilor ucraineni. Această garanție a fost încălcată cinic, se spune în declarație.

“În noaptea de 29 iulie, a avut loc o crimă organizată a prizonierilor de război ucraineni pe teritoriul fostei colonii corecționale din satul Elenovka. O mulțime de dovezi documentate indică natura planificată a acestei infracțiuni și comiterea acesteia de către partea rusă: în special, transferul deliberat al luptătorilor într-un nou sediucu puțin timp înainte de explozie, analiza naturii daunelor și a mișcării valului de explozie, interceptarea conversațiilor telefonice ale militanților, absența bombardamentelor în locația specificată și altele. Toate acestea nu lasă nicio îndoială: explozia de la Yelenovka a fost un act terorist rus și o încălcare gravă a acordurilor internaționale”, subliniază declarația.

Astfel, SBU, AFU, GUR și Ombudsmanul cer ca ONU și CICR, care au acționat ca garanți ai vieții și sănătății prizonierilor de război ucraineni, să răspundă imediat la actul terorist comis de Rusia.

Citește și:  atac asupra coloniei cu prizonieri: reprezentanții Crucii Roșii au mers la locul Lovitură la colonie cu prizonieri: reprezentanții Crucii Roșii s-au dus la locul

De asemenea, aceștia solicită ca reprezentanții ONU, CICR, Comisarul VR pentru Drepturile Omului și reprezentanții Centrului Comun pentru căutarea și eliberarea prizonierilor să fie trimiși imediat în Colonia din satul Elenovka, pe teritoriul ocupat temporar din regiunea Donetsk, în scopul unei misiuni de inspecție.

crima Yelenovo: ceea ce se știe despre uciderea prizonierilor de război ucraineni în colonie

După cum a raportat UNIAN, vineri, 29 iulie, militanții pro-ruși au anunțat moartea a 50 de luptători ucraineni ca urmare a unei greve asupra coloniei Yelenovskaya.

Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina a declarat că Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat bombardamente deliberate de artilerie vizate ale instituției corecționale din Elenovka.

Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Alexey Arestovici, a raportat că locuitorii din Yelenovka ocupată au fost informați despre activitatea “gradelor” rusești din Colonia în care erau deținuți prizonierii de război ucraineni. 

Ulterior, a fost prezentată o versiune conform căreia clădirea coloniei din Yelenovka, unde erau deținuți prizonierii de război ucraineni, ar fi putut fi aruncată din interior. 

Ministerul Apărării a informat că exploziile au avut loc pe teritoriul zonei industriale într-o cameră nouă, care trebuia să fie special echipată pentru reținerea prizonierilor scoși din Azovstal.

“Echipamentul clădirii s-a încheiat în urmă cu 2 zile, după care unii dintre apărătorii ucraineni reținuți i-au fost transferați”, notează GUR MO.

liderul “Azov” Andrey Beletsky a anunțat o “vânătoare” pentru fiecare criminal implicat în uciderea prizonierilor de “Azov” în Elenovka.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.