ACS Zuzana poate fi în curând în serviciu cu APU/Ozbrojen Irakiliu SR | FacebookPistolul autopropulsat Zuzana poate apărea în curând în serviciu cu APU/Ozbrojen Xvili SR/Facebook

Forțele Armate ale Ucrainei ar putea primi în curând la dispoziția lor primul eșantion de artilerie cu rază lungă de acțiune a standardului NATO. Vorbim despre unitățile de artilerie autopropulsate Zuzana, a căror vânzare este discutată între Ucraina și Slovacia.

Faptul este că astfel de sisteme de artilerie sunt foarte necesare Forțelor Armate ale Ucrainei acum. La urma urmei,” Calibrul NATO ” poate deveni decisiv în lupta contra-baterie împotriva tunarilor erupți.

caracteristici Zuzana

Trebuie remarcat imediat că Zuzana este modernizarea reală a pistolului autopropulsat Cehoslovac Dana vz.77. Aceasta este o piesă de artilerie cu roți de 152 mm, cu o rază maximă de tragere de aproximativ 20 km, care a fost dezvoltată în anii 70.

Caracteristica sa principală a fost încărcătorul automat, care oferă o rată de foc de 5-6 runde pe minut. La acea vreme a fost într-adevăr o decizie revoluționară și chiar și acum pare un avantaj semnificativ.

După prăbușirea Cehoslovaciei, Bratislava a decis să creeze o versiune îmbunătățită a acestui pistol autopropulsat prin înlocuirea pistolului cu un NATO de 155 mm cu o lungime a butoiului de 45 de calibre.

Trecerea la o nouă armă a extins raza de tragere, care cu cochilii convenționale a fost de aproximativ 25 km. în același timp, trecerea la standardele Alianței a deschis posibilitatea utilizării muniției moderne cu balistică îmbunătățită, ceea ce a dat un exces peste Dana vz.77 de 10 km.

în 1998, Prima versiune a pistolului autopropulsat Zuzana a fost adoptată de armata slovacă în 1998.

Și în 2009, a fost testată cu succes o nouă versiune, Zuzana 2, care a primit un tun de 155 mm cu o lungime a butoiului de 52 de calibre, care este “standardul de aur”modern.

Lungimea mare a butoiului a permis deja tragerea unui proiectil convențional timp de 30 km și cu balistică îmbunătățită – timp de 40 km. În plus, Zuzana 2 a primit un sistem automat de control al incendiilor, a cărui sarcină este de a minimiza timpul de la detectarea țintei până la distrugerea acesteia.

caracteristicile pistolului autopropulsat Zuzana

caracteristicile pistolului autopropulsat Zuzana 2

 ACS Zuzana | Ozbrojen Zily Sr /Facebook ACS Zuzana | Ozbrojen Zily Sr/Facebook

de ce obținerea Zuzana 2 este importantă

Operațiunile militare moderne demonstrează importanța extrem de mare a muncii artileriei, care rămâne principalul mijloc de distrugere, atât în Forțele Armate ale Ucrainei, cât și în armata Federației Ruse. Acest lucru duce la dueluri constante de artilerie – lupta contra-baterie.

În ea, avantajul este dat celui care deschide focul precis mai repede și este foarte de dorit să fie în afara zonei de foc a inamicului. Adică trageți mai departe decât poate face inamicul.

Și cel mai masiv ACS cu rază lungă de acțiune din armata rusă este 2S19 “Msta-S”. Cu proiectilul său cu cea mai lungă rază de acțiune, trage la 25 km. Aceasta este cu 5 km mai mică decât cea mai veche Zuzana și cu 10 km mai mică decât cea mai nouă Zuzana 2.

 ACS Zuzana/Ozbrojen Zili Sr | Facebook

În plus, dacă APU primește sisteme de artilerie de 155 mm, acest lucru îi permite să tragă Muniții occidentale de înaltă precizie, care au abateri de la țintă la nivelul de 1-2 metri. Adică, în cazul unei confruntări față în față între ACS rus și cel slovac, este destul de ușor să ne imaginăm câștigătorul.

Desigur, problema prețului rămâne. În 2020, Ministerul Apărării slovac a comandat 25 de arme autopropulsate Zuzana 2 pentru 149 de milioane de euro. Adică, costul unei arme autopropulsate Zuzana 2 este de 5,96 milioane de euro pentru armata sa. În ceea ce privește costul versiunii vechi a Zuzana, acesta poate fi estimat doar la aproximativ câteva milioane de euro.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *