Maia Sandu: „Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor”

copy-of-3-31

Maia Sandu: „Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor”

Dragi cetățeni,

Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii în instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot în număr foarte mare – și aici în țară, și în diasporă. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor.

Mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot.

Le mulțumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri până la secția de vot și care au așteptat la cozi uriașe pentru a vota. Ne închinăm în fața dumneavoastră! Astăzi diaspora a votat în număr de peste 250 de mii. Este o mobilizare fără precedent și un record istoric. Oamenii noștri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor, le pasă de rude, de casa lor. Regretăm foarte mult că mulți dintre dumneavoastră ați trebuit să așteptați ore în șir ca să puteți vota.

Я хочу поблагодарить всех граждан Республики Молдова которые сегодня проголосовали. В этой компании мы боролись против лжи, коррупции, против разделения наших граждан по этническому и языковому признаку. Мы боролись против дальнейшего разграбления нашего государства. Им не удалось настроить нас друг против друга. Мы ценим каждый голос и для нас, для всех, очень важно, чтобы выборы были свободными и честными.

Din păcate, instituțiile statului nu s-au ridicat la nivelul provocărilor generate de aceste alegeri. Comisia Electorală Centrală a închis ochii la încălcări grave și evidente ale Codului electoral. În străinătate au fost mai multe situații unde era clar că există mulți doritori de a merge la vot, însă au fost deschise insuficiente secții de vot, astfel privând cetățenii de la exercitarea dreptului la vot. De asemenea, poliția și procuratura, în unele cazuri, au închis ochii la transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă acest lucru este interzis de lege, și nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor.

În pofida acestor miopii selective din partea unor funcționari ai statului, eu cred că azi vocea cetățenilor se va face auzită. Toate amenințările, minciunile și șantajul la care au fost supuși cetățenii din partea oponenților noștri se vor întoarce, prin vot, împotriva celor care le-au lansat.

Vin cu un apel la polițiști, membri și președinți ai comisiilor electorale, observatori, angajați în diferite instituții ale statului, către toți cei care sunt responsabili de protejarea voturilor cetățenilor: știu că în următoarele ore se vor pune presiuni pentru fraude, dumneavoastră sunteți cei care trebuie să respectați, trebuie să protejați votul cetățeanului. Cetățenii au votat și este responsabilitatea statului ca votul cetățenilor să determine rezultatul acestor alegeri.

Vreau să le mulțumesc frumos tuturor observatorilor și membrilor BESV pentru toate eforturile depuse în această zi. Știu că a fost foarte complicat. Vreau să vă rog în continuare să protejăm votul cetățenilor. Vă rugăm în continuare să fiți foarte atenți și să păstrați calmul.

Eu și colegii mei, la fel, vom fi foarte atenți la toate semnalele pe care le primim de la secțiile de la vot și vom documenta în continuare toate abuzurile care se comit.

Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor să așteptăm cu calm rezultatele acestor alegeri. Vreau să vă rog să nu ne lăsăm provocați, să respectăm toate procedurile. Ne revedem mai târziu pentru a discuta rezultatele, care sper că vor fi foarte bune.

Vă mulțumesc.